Articles Posted in the " СОВРЕМЕНА ФИЛОЗОФИЈА " Category

  • Зошто беше нужна Атлантида?

    А сега, слушнете ја беседата моја, којашто ја знае само тој што од Адот се гласел со лира, а само посветените во мистериите древни можат да ја слушнат, од мене Орфеј, синот на бог и божествената муза! Ќе ти раскажам точно и по ред, како се случи боговите и нивните деца – луѓето, да се […]


  • „Ноќна песна“ – така пееше Заратустра на Ниче

    Ноќ е: сега водоскоците зборуваат гласно. А мојата душа е водоскок. Ноќ е: дури сега се будат сите песни на вљубените. А мојата душа е песна на вљубен. Во мене има нешто несмирено, што не може да се смири; тоа сака да проговори. Во мене има копнеж за љубов, самиот тој зборува со јазикот на […]