Articles Posted in the " СОВРЕМЕНА ФИЛОЗОФИЈА " Category


 • Јан Паточка: „Интелигенцијата и опозицијата“ – извадок

  Интелигенцијата, самостојното мислење, не е како талентот, за чиешто развивање е доволна решителност, туку се постигнува единствено со борба против силите, што го потиштуваат животот, без разлика дали се приватни или општествени. Оттука, составен дел од природата на „интелигентот“ се извесна смисла и осет за проблематичност на нашиот пристап кон вистината [...] Не станува збор […]


 • Тони Димитров: Негативната утопија и современото општество

  Дистописките визии, нашата реалност Живееме во современото доба каде ги преживуваме последиците на антиутописките прекогниции, или пак можеби само прости антиципации на визионерите. Сепак доволно прецизни, до детаљ реализирани, за веќе да можеме и мораме, она што се случува околу нас, да почнеме да го воочуваме и прифаќаме. Вслед тоа будење, последниве година-две, оваа тема, […]


 • Џон Серл: Умови, мозоци и програми

  Апстракт Оваа статија може да се смета  за обид да се испитаат последиците од два става. (1) Интенционалноста кај човечките суштества (и животните) е резултат на причинско-последични функции во мозокот. Сметаме дека ова е емпириски факт за вистинските причинско – последични односи меѓу умствените процеси и мозоците. Тој тврди просто дека одредени мозочни процеси се […] • ECCE HOMO: 170 години од првичното „Да“ на Фридрих Ниче

  Поет меѓу филозофите, филозоф меѓу поетите, виртуоз на германскиот јазик – 15 октомври, 1844 година, денот кога на свет дојде најголемиот дијагностичар на европскиот нихилизам (како што вели Иво Френцл). Кога на еден од часовите по курсот за Современи филозофски правци, држен од филозофот Ферид Мухиќ, во неговата последна академска година како професор на Филозофскиот […]


 • Што е ништото?

  Исак Асимов – мудрец на науката, шампион во креативност во образованието, визионер на иднината, љубител на библиотеките, пријател на Мапетите – претставува еден од највизионерските научни умови во модерната историја. Секоја година Планетариумот Хејден при Американскиот музеј на природната историја, чијшто посветен поддржувач е Асимов, е домаќин на Меморијалната дебата Исак Асимов, во која се […]


 • „Јас сум против!“ – 150 години од рождението на „лудиот“ трагач по гробот на Дон Кихот

  Една вечер, шетајќи со својот пријател по улиците на Мадрид, непокорниот и непомирлив шпански филозоф, Баскиецот Мигел де Унамуно, доаѓа до Атенеумот каде се држеле предавања кои биле надополните со дискусии. Додека траела дискусијата внатре, надвор, пред салата започнал еден мал по траење, но џиновски по значење дијалог кој во голема мера ја опишува духовно-филозофска […]


 • За европцките работи

  Од европски вредности, западни вредности, европски проект, европска унија итн. дерман се нема не само во јавните гласила, туку и во доста научни публикации. Често се користат како синоними или сродни поими чија содржина е саморазбирлива. Бездруго, кога цело законодавство , па преку тоа и секојдневниот живот им се прилагодува нив, мора бездруго да се […]


 • Славој Жижек: Анатисемитизмот, антисемитите и Евреите

  Славој Жижек, во предавање од пред неколку години, се конфронтира со антисемитизмот, ционизмот, Израел, Евреите и Палестина, преку про и контра примери од делата на Жак Лакан, Ален Бадjу, Карл Маркс, Жил Делез, Годар и Алфред Хичкок, меѓу другите, во EGS (European Graduate School) во Сас Фе, Швајцарија. 884 total views, no views today