Articles Posted in the " СОВРЕМЕНА ФИЛОЗОФИЈА " Category

 • Уште едно интервју со Петер Слотердајк

    Пeтер Слотердајк е контроверзен германски мислител и теоретичар на медиумите. Тој се осмели да ги оспори долго време закостените поделби на душа и тело, субјект и објект, култура и природа. Неговото предавање од 1999 година „Уредби на човечкиот парк“ во кое развива теза дека евгениката (селективното размножување б.п)  е надоврзување на човечкиот стремеж за […]


 • За егзистенцијалните претпоставки на исказите (1918 – 1919) од Бертранд Расел

        Интересната статија на г-н Мек Кол во јануарскиот број од списанието „Mind“ заедно со неговите забелешки во априлскиот број отворија одредени прашања кои бараат одговор од оние (меѓу кои спаѓам и јас) кои стојат на гледиштето кое е вообичаено меѓу логичарите во однос на егзистенцијалните претпоставки на исказите. Првата точка која е […]


 • ЗА РЕФЕРИРАЊЕТО (3 – 5) – Питер Фредерик Стросон

  Да ја разгледаме уште еднаш реченицата „Кралот на Франција е мудар“ како и вистинитите и лажните нешта кои Расел ги кажува за неа. Расел за оваа реченица кажува барем две вистинити нешта: 1)      Реченицата е смислена, односно секој кој би ја изрекол, би изрекол вистинита реченица. 2)      Втората е дека секој оној кој би ја […]


 • ЗА РЕФЕРИРАЊЕТО (2 – 5) – Питер Фредерик Стросон

  Во прилог на покажувањето на тоа дека Раселовото решение на овој проблем е погрешно, како и изнаоѓањето на точното решение, сакам овде да направам одредени дистинкции. За таа цел, во понатамошниот тек на ова поглавје, изразите со уникатно реферирачка употреба ќе ги викам кратко „изрази“, а речениците кои започнуваат со таков израз ќе ги викам […]


 • ЗА РЕФЕРИРАЊЕТО (1 – 5) – Питер Фредерик Стросон

  Често употребуваме изрази од определен вид да спомнеме или да реферираме на некоја поединечна личност или единечен објект или одреден настан или место или процес, при што вршиме нешто што обично би го опишале како искажување тврдење за таа личност, објект, место настан или процес. Овој начин на употреба на изрази ќе го наречам „уникатно […] • Славој Жижек, прекалениот филозофски борец – 66 години од неговото раѓање

  Пишано било на роденденот на Славој Жижек кај нас на дело и во најсуров, најексплицитен вид да се потврдат некои од неговите клучни тврдења. Тој уште пред да знае за бомбите на Заев тврдеше дека откривањето на вистината само по себе не може да има потресно влијание врз политичката реалност. Тврдеше дека денес односот на […] • Курт Гедел – човекот кој го победи времето

  Не постои почеток. Се обидов да го измислам но беше лага, а јас не сакам да лажам. Приказнава ќе започне онаму каде што заврши, во средината. Триаголник или круг. Закривена линија со три точки: минато, сегашност и иднина. Декември 1977 година, со тежина од 29 килограми е хоспитализиран професорот по математичка логика во болницата Принстон. […]