Articles Posted in the " ЗАПАДНА ФИЛОЗОФИЈА " Category

 • Само човек од перо – интервју со Хорхе Луис Борхес

          На 14 април 1976, Денис Датн и Мајкл Паленсија – Рот, обајцата издавачи на Филозофија и литература, заедно со нивниот колега Лоренс И. Берков од Мичигенскиот универзитет го интервјуираа Хорхе Луис Борхес во Мичигенскиот универзитет каде што држеше предавања во  зимскиот семестар. Долниов транскрипт ги содржи централните и супстанцијалните делови од […]


 • ОТАДЕ ВИСТИНИТОТО И ЛАЖНОТО

  Будистичката мисла е полна со контрадикторности. Модерната логика сега  учи дека тоа е многу добра работа     Западните филозофи, сѐ на сѐ, не гледаат на будистичката мисла со многу ентузијазам. Како што ми рече еднаш еден колега, „Сето тоа е само мистицизам“. Овој став делумно се должи на незнаење. Но, исто така, делумно и […]


 • Славој Жижек, прекалениот филозофски борец – 66 години од неговото раѓање

  Пишано било на роденденот на Славој Жижек кај нас на дело и во најсуров, најексплицитен вид да се потврдат некои од неговите клучни тврдења. Тој уште пред да знае за бомбите на Заев тврдеше дека откривањето на вистината само по себе не може да има потресно влијание врз политичката реалност. Тврдеше дека денес односот на […] • Курт Гедел – човекот кој го победи времето

  Не постои почеток. Се обидов да го измислам но беше лага, а јас не сакам да лажам. Приказнава ќе започне онаму каде што заврши, во средината. Триаголник или круг. Закривена линија со три точки: минато, сегашност и иднина. Декември 1977 година, со тежина од 29 килограми е хоспитализиран професорот по математичка логика во болницата Принстон. […]


 • Дејвид Хјум: За Самоубиството

  Една значајна предност која никнува од филозофијата е надмоќниот противотров што го нуди за празноверието и лажната вера. Сите други лекови против таа штетоносна зараза се напразни, или, барем, несигурни. Обичниот здрав разум и светското искуство, кои сами по себе најмногу му служат на животот, во тој случај се неефикасни. Историјата, како и секојдневните искуства, […]


 • Дејвид Хјум: За бесмртноста на душата

  Се чини тешко да се докаже бессмртноста на душата само со разумот. Аргументите за неа обично се преземаат од метафизички, морални или физички тврдења. Но, реално земено, евангелието и само евангелието е она што ги извади на видело животот и бессмртноста. 1. Метафизичките тврдења се темелат врз претпоставката дека душата е нематеријална и дека е […]


 • Дали Ниче е нихилист?

  Нихилизмот во западната мисла Кога Бог и создавањето стануваат објекти на свеста, човекот станува нихилист, вели американскиот литературен критичар Хилис Милер: „нихилизмот е ништожноста на свеста кога таа станува основа на се што постои“.[1] Критиките на постмодерната, посебно на деконструкцијата, укажуваат на радикализација на хуманистичката перспектива што води кон нихилистичка релативизација на сите идеи и […]