Articles Posted in the " АНТИЧКА " Category


 • ИЗВАДОЦИ ОД „НАГОВОР НА ФИЛОЗОФИЈА“ ОД АРИСТОТЕЛ

  Избор и превод : Петар К. Aнастасовски Б5 Сите ќе се согласат дека разумноста настапува со учење и барање на она за чија потрага нѐ оспособува филозофијата. Затоа, значи, без никакво оправдување, треба да се занимаваме со филозофијата. Б8 Она врз што ни се темели животот, како што е телото и она што е во […]


 • Извадоци од „Прирачникот на Епиктет“ од Флавиј Аријан

  1.Од нештата, едни се во наша моќ, а други не се во наша моќ. Во наша моќ се нашите сфаќања, дејствието, стремежот, одбегнувањето; со еден збор, сите дела што изворно се наши. Не е во наша моќ телото, имотот, угледот, местото во општеството; со еден збор, сите дела што изворно не се наши. 3.Затоа запамети: […]


 • Мудрецот „кој не знаеше ништо“

  Јас, Атињани, ве почитувам и ве љубам, но ќе му бидам послушен на Бога, а не вам, та додека дишам и имам сила, нема да престанам да филозофирам [1], да ве поттикнувам и да му правам забелешки на секого од вас, кого ќе се случи да го сретнам, велејќи го тоа што имам обичај: „Човеку […]


 • За Сократ – кратко и јасно

  Видеото е дел од серијата направена за најважните филозофи на сите времиња, претставени преку оригинална комбинација од анимации и интервјуа со професори по Филозофија. Оваа епизода подолу го претставува, според многумина, еден од највлијателните и најзначајни филозофи од античкиот период, Сократ, кој со својата мисла и начин на живеење стана еден од најпознатите филозофи во […]


 • Хераклит – Фрагменти, 2 дел

  Второ продолжение од фрагментите на еден од највлијателните антички филозофи, познат како Темниот од Ефес. Вторите дваесет фрагменти од Хераклит. 21. θάνατός ἐστιν ὁκόσα ἐγερθέντες ὁρέομεν, ὁκόσα δὲ εὕδοντες ὕπνος Смрт е она што го гледаме будни, а она што го гледаме спиејќи е сон. 22. χρυσὸν γὰρ οἱ διζήμενοι γῆν πολλὴν ὀρύσσουσι καὶ εὑρίσκουσιν […]


 • Две анимации на „алегоријата на пештерата“ од Платоновата „Политеја“

  – По ова, реков, замисли си слика на таква состојба со оглед на нашата природа, а во врска со воспитанието, знаењето и незнаењето! Замисли луѓе затворени во едно подземно пештеровидно живеалиште кое има влез долж целата пештера, а се отвора кон светлината; во таа пештера нозете и вратовите на овие луѓе од само детство им […]


 • Темниот од Ефес – фрагменти, прв дел

  „Светлиот човек во храмот на сенките!“, ете токму така ќе ти го претставам Хераклит. Луѓето гледаат, но не сакаат да видат; слушаат, без да сакаат да слушант. Нивните сопствени заблуди ги ставаат на местото на вистините со кои тие не се согласуваат, или дури, кои не им се доволно интересни. Најсветлиот човек, Хераклит, тие го […]