Articles Posted in the " ВИДЕО " Category

 • Играјќи шах со Марсел Дишан

  Краток пресек на она што би требало да се знае за концептуалната уметност, низ креативно осмислено и реализирано видео. 2,148 total views, 1 views today


 • За филозофијата: Мартин Хајдегер и будистичкиот монах Маха Мани

  Хајдегер често го нарекуваат најважниот и највлијателен филозоф на 20 век, воопшто. Ние тука не сме во позиција да го евалуираме ова тврдење, но објективно е да се признае дека неговото влијание и важност во круговите на европските и американските мислители е не само евидентно, туку и огромно. Сепак, во случајов станува збор за интервју […]


 • Загубеното интервју со Мишел Фуко

  Оваа ретка 15-минутна снимка е дел од интервју е дел од интервјуто кое го направи холандскиот филозоф Фонс Елдерс, како подготовка за дебатата помеѓу Ноам Чомски и Мишел Фуко, кога беше емитувана на холандската телевизија во недела, 28 ноември, 1971 година. Интегралното интервју со децении се сметаше за загубено, кога најпосле, во зимата 2012 година […]


 • За Сократ – кратко и јасно

  Видеото е дел од серијата направена за најважните филозофи на сите времиња, претставени преку оригинална комбинација од анимации и интервјуа со професори по Филозофија. Оваа епизода подолу го претставува, според многумина, еден од највлијателните и најзначајни филозофи од античкиот период, Сократ, кој со својата мисла и начин на живеење стана еден од најпознатите филозофи во […]


 • Произведување на согласност – Ноам Чомски и медиумите

  Manufacturing Consent: Noam Chomsky and the Media (1992) е документарен филм кој ги истражува политичкиот живот и идеите на Ноам Чомски, лингвист, ителектуалец, филозоф и политички активист, еден од највлијателните живи мислители и критичари на современото доба. Филмот е дело на двајца канадски режисери, Марк Ахбар и Петер Винтоник, и произлегува од идеите на една […]