Articles Posted in the " ВИДЕО " Category

 • ГОСТУВАЊЕ НА РЕЖИСЕРИТЕ НА ПОБЕДНИЧКИТЕ ФИЛМОВИ НА 8. ФИЛОЗОФСКИ ФИЛМСКИ ФЕСТИВАЛ

  ГОСТУВАЊЕ НА РЕЖИСЕРИТЕ НА ПОБЕДНИЧКИТЕ ФИЛМОВИ НА 8. ФИЛОЗОФСКИ ФИЛМСКИ ФЕСТИВАЛ       Традиционално во месец мај Филозофскиот Филмски Фестивал организира две Специјални проекции – репризно прикажување на победничките филмови на Фестивалот во присуство на режисерите. Љубителите на филм-философијата ќе имаат ретка можност за средба со добитниците на наградата „Златен був“ во конкуренција на […]
 • “REALIS”: Современа интерпретација на Декартова прва медитација – филм на Андреј Богатиноски

  Наградениот едноминутен филм во рамките на Филозофскиот Филмски Фестивал 2016 – „REALIS“ на Андреј Богатиноски, студент на Институтот за филозофија беше изработен како дел од работилницата за сценарио „Од идеја до премиера“ одржана во рамките на Придружната програма на Фестивалот заедно со м-р Ана Опачиќ од ЕСРА. Филмот претставува современа интерпретација на Декартовата прва медитација […]


 • „Толку многу сонував за тебе“ – Робер Деснос

  Дводимензионална анимација базирана на песната од францускиот поет Робер Деснос, J’ai tant rêvé de toi („Толку многу сонував за тебе“). Режија: Ема Вакарелова, сценарио: Калина Свежин, звук: Јан Волси, глас: Томас Белар. 974 total views, 1 views today


 • Ако филозоф ги читаше дневните вести

  Платон тврдеше дека светот нема да биде како што треба додека филозофите не станат кралеви, а кралевите филозофи. Екипата од The School of Life таа мудрост ја модифицираше во форма дека „светот денес нема да го биде додека филозофите не станат новинари и презентери на вести и обратно“. Еве што произлезе од нивниот експеримент. 1,010 total […]


 • „Митот за Сизиф“ – одлична анимација на Марсел Јанкович

  Марсел Јанкович е унгарски графичар, режисер, аниматор и писател кој во 1974 година направи одлична анимација на „Митот за Сизиф“ – анимиран филм кој беше и номиниран за Оскар за Најдобар анимиран филм на 48-то доделување на филмските награди. 1,045 total views, 1 views today


 • Имануел Кант и филозофијата

  Имануел Кант беше свесен за живеењето во доба кога филозофијата треба да ја замени улогата која некогаш ја имаше религијата. Тоа му помогна да дојде до неговиот фамозен концепт – „категоричкиот императив“. 1,765 total views, 1 views today