Articles Posted in the " ТЕОРИЈА НА ПОЗНАНИЕ " Category

 • ДЕВЕТ МИСЛОВНИ ЕКСПЕРИМЕНТИ ОД КОИ ЌЕ ВИ СЕ ЗЕМЕ СОНОТ

  1. Дилема на затвореникот Ова е класичен проблем во теоријата на игрите во кој осомничените се соочуваат со доста тешка дилема – дали да го признае или не делото. Маката е во тоа што никој од нив не знае како ќе одлучи другиот. Еве ја оваа дилема според Stanford Encyclopedia of Philosophy „Трпе и Трајче […]


 • Само човек од перо – интервју со Хорхе Луис Борхес

          На 14 април 1976, Денис Датн и Мајкл Паленсија – Рот, обајцата издавачи на Филозофија и литература, заедно со нивниот колега Лоренс И. Берков од Мичигенскиот универзитет го интервјуираа Хорхе Луис Борхес во Мичигенскиот универзитет каде што држеше предавања во  зимскиот семестар. Долниов транскрипт ги содржи централните и супстанцијалните делови од […]


 • Курт Гедел – човекот кој го победи времето

  Не постои почеток. Се обидов да го измислам но беше лага, а јас не сакам да лажам. Приказнава ќе започне онаму каде што заврши, во средината. Триаголник или круг. Закривена линија со три точки: минато, сегашност и иднина. Декември 1977 година, со тежина од 29 килограми е хоспитализиран професорот по математичка логика во болницата Принстон. […]


 • Џон Серл: Умови, мозоци и програми

  Апстракт Оваа статија може да се смета  за обид да се испитаат последиците од два става. (1) Интенционалноста кај човечките суштества (и животните) е резултат на причинско-последични функции во мозокот. Сметаме дека ова е емпириски факт за вистинските причинско – последични односи меѓу умствените процеси и мозоците. Тој тврди просто дека одредени мозочни процеси се […]


 • Кинеската Логика од Артур Греам

  Систематското аргументирање во кинеската филозофија започнало со моистичката школа, која во петтиот век п.н.е ја основал првиот анти – конфучиевски мислител Мо Ѕе. Тој поставил три мерила за вистината на едно учење: стариот авторитет, општото искуство и практичниот ефект. Најнапред расправите на различните школи за моралните и политичките начела довеле до засилена строгост во докажувањата, […]


 • Познанието на модерната уметност

  Како што е светов на видливите нешта  виден од сите страни и  прикажан од сите можни аспекти, како што, на пример, ние веќе сосема добро знаеме за постоењето и облиците на експлоатацијата на работничката класа независно од социјалистичката уметност, како што нема ниедна нијанса на морето која не е фатена и фиксирана на платно, уметноста […]


 • Свеста и душата, црни кутии и лилјаци

  Психофизичкиот проблем “тело-ум“ е еден од најпопуларните и најдискутираните во историјата на филозофијата. Во секоја филозофска епоха може да се сретнат разни, и понекогаш противоречиви расудувања во однос на тој проблем. Како е „наместено“ тоа, што во суштина не определува како луѓе, и ако таа структура вклучува во себе материјални и нематеријални „ствари“, тогаш на […]


 • Новата револуција во природните науки и филозофскиот идеализам

  Со филмовите како Матрикс, интервјуата и книгите на Дејвид Ајк, книгите како „Тао на физиката“ и сличните феномени, како да станува дел од популарната литература верувањето дека материјализмот е побиен, дека всушност сè се сведува на некоја енергија итн. Како нерв на сите такви аргументации се јавува интерпретација на некој резултат од современата физика. Затоа, […]


 • „On Consciousness and Mind“ – интервју со професорот Џон Серл

  Професорот по филозофија на Универзитетот Беркли, Калифорнија, Џон Серл, е автор на славниот “Кинеска соба” аргумент против AI која во целост би ја заменувала или надминала човековата интелигенција. Ова е неговото гостување во Московскиот државен универзитет од 13.06.2011. Со него разговараат Вадим Василев и Дмитри Волков. 718 total views, no views today