Articles Posted in the " ОТКАЧЕНА ФИЛОЗОФИЈА " Category

 • ГОСТУВАЊЕ НА РЕЖИСЕРИТЕ НА ПОБЕДНИЧКИТЕ ФИЛМОВИ НА 8. ФИЛОЗОФСКИ ФИЛМСКИ ФЕСТИВАЛ

  ГОСТУВАЊЕ НА РЕЖИСЕРИТЕ НА ПОБЕДНИЧКИТЕ ФИЛМОВИ НА 8. ФИЛОЗОФСКИ ФИЛМСКИ ФЕСТИВАЛ       Традиционално во месец мај Филозофскиот Филмски Фестивал организира две Специјални проекции – репризно прикажување на победничките филмови на Фестивалот во присуство на режисерите. Љубителите на филм-философијата ќе имаат ретка можност за средба со добитниците на наградата „Златен був“ во конкуренција на […]


 • Ако филозоф ги читаше дневните вести

  Платон тврдеше дека светот нема да биде како што треба додека филозофите не станат кралеви, а кралевите филозофи. Екипата од The School of Life таа мудрост ја модифицираше во форма дека „светот денес нема да го биде додека филозофите не станат новинари и презентери на вести и обратно“. Еве што произлезе од нивниот експеримент. 1,010 total […]


 • Филозофите и кафето – претераностите на Волтер, Кант и Кјеркегор

  Веројатно важи за многумина кога ќе се каже дека кафето ги засилува и нашите најголеми интелектуални напори. И дури и кога се тресеме ненаспани или ќе оставиме кафеави крукчиња врз бирото, може да се утешиме со фактот дека исто било и со некои од најзначајните филозофиво историјата. Назад во 18 век, никој друг туку писателот, […]


 • Тројцата мускетари

  Жил Делез, Жан Пол Сартр и Мишел Фуко – тројцата величенствени на современата филозофска мисла, „рандом“ дружење на мудреците. 2,274 total views, 3 views today


 • Студентите и столот

  Професор по филозофија доаѓа на последниот, финален испит кој треба да го полагаат студентите. Го зема неговиот стол и го става на неговата маса, па им вели на студентите: „Користејќи секаква применлива знаја која ја научивте во изминативе години на курсот по филозофија, докажете ми дека ОВОЈ СТОЛ НЕ ПОСТОИ.“ Пенкалата почнуваат да пишуваат, коректорите […]


 • Nietzsche, Friedrich Nietzsche

  Или беше Bietzsche. Добра јазична шега на сметка на најголемиот Поет во филозофијата и Филозоф во поезијата. 1,124 total views, no views today


 • Зошто пилето ја преминало улицата?

  Буда Ако си го поставуваш тоа прашање, со тоа ја негираш својата изворна Пиле – природа. Зенон Елеецот За да докаже дека никогаш не би можело да ја стигне другата страна од улицата. Платон За доброто на сите. Аристотел За да ја постигне својата ентелехија. Пирон Која улица? Томас  де Торквемада Дајте ми десет минути […]


 • Колку филозофи се потребни за да сменат светилка?

  Колку филозофи требаат за да сменат светилка? -Зависи што подрзбираш под “промена” -Хммм….навистина интересно прашање, зар не? -Дефинирај “светилка” -Од кај знаеш дека треба да се смени? - Тројца. Еден да ја смени, а двајца да расправаат дали постои. Колку деконструктивисти требаат за да сменат светилка? Напротив, Нил е најдолга река во Африка. Колку аналитички […]