Articles Posted in the " ИНТЕРВЈУА " Category

  • Сатаната во Центарот и двојните ризоми – разговор со Петер Слотердајк

    Петер Слотердајк е културен аналитичар, есеист, телевизиски водител  и можеби најинтересниот за читање од  сите конзервативни филозофи. Во одделот за антропологија при Калифорнискиот универзитет беше формирана една неформална читачка група од страна на Том Белстроф . Таа функционираше во периодот од април до јуни 2013 година. Со мултидисциплинарен состав, таа дискутира околу Меури, првиот том […]


  • Разговор со Емил Сјоран

    Естер Селигсон: За вас велат дека сте песимист. Емил Сиоран: Тоа не е вистина. Мислам дека не сум. Не претерувам: она што го велам е точно; можно е да сум надвор од реалноста, но тоа е објасниво: секогаш пишував само во моментите на депресија, кога пишувањето станува еден вид терапија која ми одговара. Човек не […]


  • „On Consciousness and Mind“ – интервју со професорот Џон Серл

    Професорот по филозофија на Универзитетот Беркли, Калифорнија, Џон Серл, е автор на славниот “Кинеска соба” аргумент против AI која во целост би ја заменувала или надминала човековата интелигенција. Ова е неговото гостување во Московскиот државен универзитет од 13.06.2011. Со него разговараат Вадим Василев и Дмитри Волков. 701 total views, no views today