Articles Posted in the " ИНТЕРВЈУА " Category

 • Фредрик Џејмисон: Луѓето велат „ова е нов фашизам“, јас велам – сè уште не!

  Еден од највлијателните гласови на левицата, Фредрик Џејмисон, во интервју кое со него го направи Филип Балуновиќ за criticatac.ro, изложува некои свои размисли и ставови за современата политичка теорија, нејзините дискурси и нејзините погрешни претстави, можните решенија за лево ориентираните политики и нивните денешни ограничувања, за важноста на движењето „Окупирај“, за Берни Сандерс, за можните […]


 • Уште едно интервју со Петер Слотердајк

    Пeтер Слотердајк е контроверзен германски мислител и теоретичар на медиумите. Тој се осмели да ги оспори долго време закостените поделби на душа и тело, субјект и објект, култура и природа. Неговото предавање од 1999 година „Уредби на човечкиот парк“ во кое развива теза дека евгениката (селективното размножување б.п)  е надоврзување на човечкиот стремеж за […]


 • Само човек од перо – интервју со Хорхе Луис Борхес

          На 14 април 1976, Денис Датн и Мајкл Паленсија – Рот, обајцата издавачи на Филозофија и литература, заедно со нивниот колега Лоренс И. Берков од Мичигенскиот универзитет го интервјуираа Хорхе Луис Борхес во Мичигенскиот универзитет каде што држеше предавања во  зимскиот семестар. Долниов транскрипт ги содржи централните и супстанцијалните делови од […]

 • Хана Арент кај Гинтер Гаус

  108 години од раѓањето на Хана Арент. Во таа чест, во нејзина чест и во име на поубав, помудар и подобар свет – интервју со Арент од пред точно 60 години (поточно направено на 28 октомври, 1964 година), како гостинка кај Гинтер Гаус. 947 total views, 1 views today


 • Писмо до кршниот побратим Ферид Мухиќ

  Драги мој, Дамна ништо не сум напишал, ни заглавие, ниту маргина, слово макар да сум гукнал, да сум плукнал две-три морфеми-не, згора на тоа не паметам кога последен пат беше да сум му се ѕвекнал, та да сум клекнал својски за да одревам еден цел репертоар. Ај што никому не сум му рекол потака стапи, […]


 • За филозофијата: Мартин Хајдегер и будистичкиот монах Маха Мани

  Хајдегер често го нарекуваат најважниот и највлијателен филозоф на 20 век, воопшто. Ние тука не сме во позиција да го евалуираме ова тврдење, но објективно е да се признае дека неговото влијание и важност во круговите на европските и американските мислители е не само евидентно, туку и огромно. Сепак, во случајов станува збор за интервју […]


 • Загубеното интервју со Мишел Фуко

  Оваа ретка 15-минутна снимка е дел од интервју е дел од интервјуто кое го направи холандскиот филозоф Фонс Елдерс, како подготовка за дебатата помеѓу Ноам Чомски и Мишел Фуко, кога беше емитувана на холандската телевизија во недела, 28 ноември, 1971 година. Интегралното интервју со децении се сметаше за загубено, кога најпосле, во зимата 2012 година […]