Articles Posted in the " ФИЛОЗОФИЈА НА УМЕТНОСТА " Category


 • Стефан Сидовски: За впечатокот на стварноста во филмот

  (Извадок од книгата „Филмскиот кадар и неговата естетска суштина“) Кога филмот се анализира, прво што се констатира е дека „филмот прикажува збир на предмети што се даваат на сетилно восприемање и перципирање минус допир, мирис и вкус“ [i]. Во развојот на филмот тоа најпрво било оценето како негова суштина: „Август и Луј Лимиер пронашле справа […] • Естезисот и поезисот во In Sides од Orbital

  Уште од Витгенштајновиот трактат се познати тешкотиите, или поточно невозможноста, на уметничкото и естетското искуство да им се даде дискурзивен адекват. Но, In sides просто изнудува сеопшт восхит, почит, воодушевување, екстаза (како кај кого), со еден збор, да употребиме еден ингарденовски термин, афирмативен вредносен одговор. И тоа наспроти сите вкусови, темпераменти, образование и било кој […]


 • „Фил(м)ософски одисеи“: Јубилејно петто издание на Филозофскиот филмски фестивал

  Отфрлајќи го деминутивот и преобразувајќи се на големото платно, оваа година по јубилеен петти пат ќе се одржи Филозофскиот Филмски Фестивал. Петтото издание на Фестивалот симболично именувано фил(м)ософски одисеи ќе се одржи од 1-4 април, 2015 година во просториите на Кинотеката на Македонија и Институтот за филозофија при Филозофскиот факултет во Скопје. Филозофскиот Филмски Фестивал претставува […]


 • „Не читај книги!“ – зен песна од 12 век

  Не читај книги Не читај книги! Не пеј поеми! Читањето книги ги свенува твоите очи оставајќи соголени празнини очни. Пеењето поеми срцето ти го арчи со секој еден изречен збор. Велат, читањето книги е уживање. Велат, пеењето поеми е забавно. Но, ако усните твои севездени се звучни како бубалка што зуи во есенско доба, не […]
 • Тони Димитров: Негативната утопија и современото општество

  Дистописките визии, нашата реалност Живееме во современото доба каде ги преживуваме последиците на антиутописките прекогниции, или пак можеби само прости антиципации на визионерите. Сепак доволно прецизни, до детаљ реализирани, за веќе да можеме и мораме, она што се случува околу нас, да почнеме да го воочуваме и прифаќаме. Вслед тоа будење, последниве година-две, оваа тема, […]


 • За Аристотел и вредните нешта

  „Не само кога е убаво, јасно, кога е величествено; туку и кога е стемнето, кога молњите с’скаат како небесни кобри, јас точно знам зошто сум во планината. Знам што барам тука каде што сум, колку и да е можеби во моментот опасно. Можам да се запрашам не беше ли поумно да седам дома, пред ТВ-екранот, […]