Articles Posted in the " ФИЛОЗОФИЈА НА УМЕТНОСТА " Category

 • Тони Димитров: КРАФТВЕРК – последниот голем бенд

  Денес, во музичката индустрија е тешко да се биде нов, свеж, инвентивен. Во целата хиперпродукција и масовност на креативните индистрии, тука вклучувајќи ја и музиката, скоро е невозможно да се појави некој или нешто (група или артист) кој ќе ги помести темелите по својата свежина и инвентивност во пристапот, а тоа да не биде покренато […]


 • „Трета мајка“ – филмозофија во Прилеп со Ганзел и Јасна

  По трет пат оваа година, веќе како убава навика за соработка, дружба и проширување на погледите, сфаќањата и светогледот, „Акиндин“ и Филозофскиот Филмски Фестивал од Скопје уште еднаш, заеднички, пренесоа дел од енергијата и атмосферата на овогодинешното издание на ФФФ за прилепската публика. Овој пат на „дневен ред“ беше филмот The Wave од германскиот режисер […] • НЕ САКАМ ДА ЕМИГРИРАМ: Разговори со Вацлав Хавел

  НЕ САКАМ ДА ЕМИГРИРАМ[1]  Господине Хавел, во 1979 г. бевте затворен поради своите ставови. Во 1979 г. бев осуден на четири и пол години затвор заедно со уште петмина пријатели. Бевме осудени поради нашата работа во ООНП (Одбор за одбрана на неправедно прогонуваните), кој што документираше и објавуваше разни случаи на полициска и правосудна неправда. […]


 • „Јуда го предава Христа“ од Џото ди Бондоне – толкување на Питер Тухи

  Во религијата ушите се поврзани со љубомората. Се чини дека Исус ја поттикнувал љубомората од раѓање (оттаму Иродовото непријателство спрема првородените синови) до смрт. Новиот завет не објаснува зошто Јуда го предал Христа на врховното свештенство за триесет сребреници. Џото се занимава со темава на сликата Јуда го предава Христа (1304-1306) што се наоѓа во […]


 • За надреализмот (2): Со Андре Бретон и Андре Парино

  Ваше не пружаше рака ни за да посака добар ден ни за да каже довидување. Живееше на плоштадот Бефроа, во една убава соба, со една млада жена која ја знаев само по име: Лујза, а која тој, кога доаѓав, ја принудуваше со часови да стои неподвижно и да молчи во еден агол. Во пет часот, […]


 • За надреализмот: Разговори на Андре Парино со Андре Бретон – 1 дел

  Разговорите на Андре Бретон со Андре Парино се одвивале на едно француско радио во периодот март-јуни 1952 година. Во разговорите Бретон зборува за своето дело и за надреализмот, за настани кои го опфаќаат периодот од 1913 до 1952 година. Реализирани се вкупно шеснаесет емисии, а на секоја ѝ претходи по еден поетски или прозен текст […]


 • ЗА ЕЛИТИЗМОТ

  Што значи елитизмот во доба на мас – медиумска семоќ? Применето врз една уметничка пракса, во која мерка тој претставува прекор или препорака? Дали е во некаква корелација со прогресивноста или реакционарноста, еманципаторскиот или заглупувачкиот капацитет на таа уметничка пракса?   Политичка и уметничка модерна Доколку поаѓалиште ни биде колоквијалното разбирање за елитистичкото како нешто […]


 • БИРИНЏИ БИТОВИ – РИТАМОТ И ЕСТЕТИКАТА НА СОВРЕМЕНАТА МУЗИКА од Бен Нил

    Точно во оваа точка од развојот на компјутерската музика, изгледа дека размената на идеи меѓу високата и популарната уметност се здобива со особена важност. Навистина, заштитниот ѕид кој толку долго ги држеше заемно исклучени се чини дека покажува знаци на кршливост. Изгледа дека само што не сме влегле во сосема нова културна архитектура која […]


 • Само човек од перо – интервју со Хорхе Луис Борхес

          На 14 април 1976, Денис Датн и Мајкл Паленсија – Рот, обајцата издавачи на Филозофија и литература, заедно со нивниот колега Лоренс И. Берков од Мичигенскиот универзитет го интервјуираа Хорхе Луис Борхес во Мичигенскиот универзитет каде што држеше предавања во  зимскиот семестар. Долниов транскрипт ги содржи централните и супстанцијалните делови од […]