Articles Posted in the " ФИЛОЗОФИЈА НА ПОЛИТИКАТА " Category

 • Славој Жижек, прекалениот филозофски борец – 66 години од неговото раѓање

  Пишано било на роденденот на Славој Жижек кај нас на дело и во најсуров, најексплицитен вид да се потврдат некои од неговите клучни тврдења. Тој уште пред да знае за бомбите на Заев тврдеше дека откривањето на вистината само по себе не може да има потресно влијание врз политичката реалност. Тврдеше дека денес односот на […]


 • Роза Луксембург – остар меч и жив пламен на револуцијата

  На денешен ден, 5 март, 1870 година, во Замошќ, Полска, е родена една од најголемите револуционерки на 20 век, Роза Луксембург. Било невозможно да се предвиди дека девојчето родено како петто дете во сиромашното полско-еврејско семејство ќе стане фигура која и денес е инспирација и мотивација за феминистките, комунистките, револуционерките и левичарките, но и нивните […]


 • Стево Жигон, 1968: Робеспјер пред студентите во окупираниот Филозофски факултет

  4 јуни, 1968 година, пред студентите кои го окупираа Филозофскиот факултет во Белград, славниот актер и комунист Стево Жигон го интерпретира еднакво славниот говор на Робеспјер. Сцената е од филмот „Lipanjska Gibanja“ од Желимир Жилник, посветен на студентските демонстрации во Југославија, 1968 година. Говорот е дел од претставата „Смртта на Дантон“ во која своевремено играше […]
 • Јан Паточка: „Интелигенцијата и опозицијата“ – извадок

  Интелигенцијата, самостојното мислење, не е како талентот, за чиешто развивање е доволна решителност, туку се постигнува единствено со борба против силите, што го потиштуваат животот, без разлика дали се приватни или општествени. Оттука, составен дел од природата на „интелигентот“ се извесна смисла и осет за проблематичност на нашиот пристап кон вистината [...] Не станува збор […]


 • Тони Димитров: Негативната утопија и современото општество

  Дистописките визии, нашата реалност Живееме во современото доба каде ги преживуваме последиците на антиутописките прекогниции, или пак можеби само прости антиципации на визионерите. Сепак доволно прецизни, до детаљ реализирани, за веќе да можеме и мораме, она што се случува околу нас, да почнеме да го воочуваме и прифаќаме. Вслед тоа будење, последниве година-две, оваа тема, […] • Хана Арент кај Гинтер Гаус

  108 години од раѓањето на Хана Арент. Во таа чест, во нејзина чест и во име на поубав, помудар и подобар свет – интервју со Арент од пред точно 60 години (поточно направено на 28 октомври, 1964 година), како гостинка кај Гинтер Гаус. 924 total views, no views today


 • За европцките работи

  Од европски вредности, западни вредности, европски проект, европска унија итн. дерман се нема не само во јавните гласила, туку и во доста научни публикации. Често се користат како синоними или сродни поими чија содржина е саморазбирлива. Бездруго, кога цело законодавство , па преку тоа и секојдневниот живот им се прилагодува нив, мора бездруго да се […]