Articles Posted in the " ФИЛОЗОФИЈА НА ПОЛИТИКАТА " Category

 • „Трета мајка“ – филмозофија во Прилеп со Ганзел и Јасна

  По трет пат оваа година, веќе како убава навика за соработка, дружба и проширување на погледите, сфаќањата и светогледот, „Акиндин“ и Филозофскиот Филмски Фестивал од Скопје уште еднаш, заеднички, пренесоа дел од енергијата и атмосферата на овогодинешното издание на ФФФ за прилепската публика. Овој пат на „дневен ред“ беше филмот The Wave од германскиот режисер […] • „Мразам индиферентни“ – 126 години од раѓањето на Антонио Грамши

  Мразам индиферентни. Верувам, како и Фридрих Хебел, дека „да се живее значи да се биде пристрасен”. Не можат да постојат само луѓе, туѓинци во еден град. Оној кој навистина живее мора да биде граѓанин, мора да биде пристрасен. Индиферентноста е безволност, паразитирање, кукавичлук, тоа не е живот. Затоа ги мразам индиферентните. Индиферентноста со својата мртва […]


 • Фредрик Џејмисон: Луѓето велат „ова е нов фашизам“, јас велам – сè уште не!

  Еден од највлијателните гласови на левицата, Фредрик Џејмисон, во интервју кое со него го направи Филип Балуновиќ за criticatac.ro, изложува некои свои размисли и ставови за современата политичка теорија, нејзините дискурси и нејзините погрешни претстави, можните решенија за лево ориентираните политики и нивните денешни ограничувања, за важноста на движењето „Окупирај“, за Берни Сандерс, за можните […]


 • За Пинк Флојд, за Рим, Шекспир и македонската независност (втор дел)

   „… Is there anybody out there? … “ Roger Waters – Pink Floyd – The Wall Шекспировиот Јулиј Цезар, за разлика од реално-историската драма, е гледан од една подруга перспектива. Оваа трагедија не се осврнува конкретно за историските факти и чинители при последните часови на Јулиј Цезар, и покрај очигледниот факт дека Шекспир бил одлично […]


 • НЕ САКАМ ДА ЕМИГРИРАМ: Разговори со Вацлав Хавел

  НЕ САКАМ ДА ЕМИГРИРАМ[1]  Господине Хавел, во 1979 г. бевте затворен поради своите ставови. Во 1979 г. бев осуден на четири и пол години затвор заедно со уште петмина пријатели. Бевме осудени поради нашата работа во ООНП (Одбор за одбрана на неправедно прогонуваните), кој што документираше и објавуваше разни случаи на полициска и правосудна неправда. […]


 • За Пинк Флојд, за Рим и македонската неизвесност (прв дел)

   „… we came in?“ Roger Waters – Pink Floyd – The Wall „…нашата таканаречена култура, во голема мера е виновна за нашата беда: би биле многу посреќни кога би можеле да се откажеме од неа и да им се вратиме на примитивните односи.“ Сигмунд Фројд – Неугодното во културата (Der ubenhagen im der kultur) Уште […]


 • Разговори на Андре Парино со Андре Бретон: За надреализмот (3)

  …Блескав лик, во црна светлина, грофот од Лотреамон. Во очите на некои денешни поети, „Пеењата на Малдорор“ и „Песни“ блескаат со неспоредлив сјај; тие се израз на целосното откритие кое, се чини, ги надминува човечките можности. Сиот модерен живот, во она што е во него особено, тука е наеднаш сублимиран. Неговиот декор се лизга на […] • Славој Жижек, прекалениот филозофски борец – 66 години од неговото раѓање

  Пишано било на роденденот на Славој Жижек кај нас на дело и во најсуров, најексплицитен вид да се потврдат некои од неговите клучни тврдења. Тој уште пред да знае за бомбите на Заев тврдеше дека откривањето на вистината само по себе не може да има потресно влијание врз политичката реалност. Тврдеше дека денес односот на […]