Articles Posted in the " ЕТИКА " Category

 • ЗА НЕСЛОБОДАТА

  Секоја слобода ја подразбира неслободата, а секој избор – неизбраното. Ако сме слободни со воз да тргнеме било за Битола, било за Скопје – тоа подразбира дека сме неслободни да одбереме – да не бидеме во Велес. Некој ќе рече дека и тоа е резултат на некој претходен слободен избор. Во ред. Но, како истиот […]


 • За Пинк Флојд, за Рим, Шекспир и македонската независност (втор дел)

   „… Is there anybody out there? … “ Roger Waters – Pink Floyd – The Wall Шекспировиот Јулиј Цезар, за разлика од реално-историската драма, е гледан од една подруга перспектива. Оваа трагедија не се осврнува конкретно за историските факти и чинители при последните часови на Јулиј Цезар, и покрај очигледниот факт дека Шекспир бил одлично […]


 • НЕ САКАМ ДА ЕМИГРИРАМ: Разговори со Вацлав Хавел

  НЕ САКАМ ДА ЕМИГРИРАМ[1]  Господине Хавел, во 1979 г. бевте затворен поради своите ставови. Во 1979 г. бев осуден на четири и пол години затвор заедно со уште петмина пријатели. Бевме осудени поради нашата работа во ООНП (Одбор за одбрана на неправедно прогонуваните), кој што документираше и објавуваше разни случаи на полициска и правосудна неправда. […]


 • За Пинк Флојд, за Рим и македонската неизвесност (прв дел)

   „… we came in?“ Roger Waters – Pink Floyd – The Wall „…нашата таканаречена култура, во голема мера е виновна за нашата беда: би биле многу посреќни кога би можеле да се откажеме од неа и да им се вратиме на примитивните односи.“ Сигмунд Фројд – Неугодното во културата (Der ubenhagen im der kultur) Уште […] • ДЕВЕТ МИСЛОВНИ ЕКСПЕРИМЕНТИ ОД КОИ ЌЕ ВИ СЕ ЗЕМЕ СОНОТ

  1. Дилема на затвореникот Ова е класичен проблем во теоријата на игрите во кој осомничените се соочуваат со доста тешка дилема – дали да го признае или не делото. Маката е во тоа што никој од нив не знае како ќе одлучи другиот. Еве ја оваа дилема според Stanford Encyclopedia of Philosophy „Трпе и Трајче […]


 • „Бушидо“ кодексот: Осумте доблести на самурајот

  Кратка историја на самураите Зборот самурај првично значел „оној што служи“ и се однесувал на мажите од благородничките семејства назначени да ги чуваат членовите на императорскиот двор. Оваа службена етика се смета за корен на самурајското благородништво – и во општествена, и во духовна смисла. Со тек на време благородништвото се соочувало со проблеми со […]


 • Слободата како фетиш

  Нашево време на збор е најслободољубиво во споредба со сите други минати епохи. Никогаш порано немало толку пофалби и теоретски одбрани на слободата, законски уредби за вакви или онакви слободи… Слободата била апсолутна вредност, врховна вредност, единствена вредност (и навистина, кај нас има безброј сиромаси кои освен слободата да се кандидираат и да гласаат на […]


 • СТЕФАН СИДОВСКИ: ПРАШАЊА БЕЗ ОДГОВОРИ 7 – ЗА ШТО ФИЛОЗОФИЈА

  Статијава, драг читателе, е претпоследното од осумте поглавја од една поголема брошура. Насловот ѝ е „Прашања без одговори“, поднаслов – „Тегобности на младиот човек во определувањето на една филозофија на животот“, а мото мислата од Анри Лефевр „Тотален човек е слободен поединец во слободна заедница“. Таа е своевиден наговор на филозофија, и исто како и […]