Articles Posted by the Author:

 • „Бушидо“ кодексот: Осумте доблести на самурајот

  Кратка историја на самураите Зборот самурај првично значел „оној што служи“ и се однесувал на мажите од благородничките семејства назначени да ги чуваат членовите на императорскиот двор. Оваа службена етика се смета за корен на самурајското благородништво – и во општествена, и во духовна смисла. Со тек на време благородништвото се соочувало со проблеми со […]


 • Слободата како фетиш

  Нашево време на збор е најслободољубиво во споредба со сите други минати епохи. Никогаш порано немало толку пофалби и теоретски одбрани на слободата, законски уредби за вакви или онакви слободи… Слободата била апсолутна вредност, врховна вредност, единствена вредност (и навистина, кај нас има безброј сиромаси кои освен слободата да се кандидираат и да гласаат на […] • „Толку многу сонував за тебе“ – Робер Деснос

  Дводимензионална анимација базирана на песната од францускиот поет Робер Деснос, J’ai tant rêvé de toi („Толку многу сонував за тебе“). Режија: Ема Вакарелова, сценарио: Калина Свежин, звук: Јан Волси, глас: Томас Белар. 943 total views, no views today


 • „Јуда го предава Христа“ од Џото ди Бондоне – толкување на Питер Тухи

  Во религијата ушите се поврзани со љубомората. Се чини дека Исус ја поттикнувал љубомората од раѓање (оттаму Иродовото непријателство спрема првородените синови) до смрт. Новиот завет не објаснува зошто Јуда го предал Христа на врховното свештенство за триесет сребреници. Џото се занимава со темава на сликата Јуда го предава Христа (1304-1306) што се наоѓа во […]


 • A Winter’s Tale – Дилан Томас

  Поетска дразба во знак на мало внимание од „Акиндин“, ве поздравуваме и…со мудра мисла. Еве ги и стиховите, за полесно следење на моќната интерпретација на поемата од страна на Дилан Томас. A Winter’s Tale – Poem by Dylan Thomas It is a winter’s tale That the snow blind twilight ferries over the lakes And floating […]


 • Ако филозоф ги читаше дневните вести

  Платон тврдеше дека светот нема да биде како што треба додека филозофите не станат кралеви, а кралевите филозофи. Екипата од The School of Life таа мудрост ја модифицираше во форма дека „светот денес нема да го биде додека филозофите не станат новинари и презентери на вести и обратно“. Еве што произлезе од нивниот експеримент. 986 total […]


 • Шчо напраифме и шчо може(в)ме да напраиме – две години „Акиндин“

  Сѐ ако беше чад, луѓето нештата ќе ги разликуваа по носевите, (не по очите) вели Хераклит.Навистина, има стадиуми кога е предоцна и за гледање, и за филозофирање – единствено што можеме е мижејќи и неутешно да ги евоцираме спомените за нештата кои ни значеле според пепелта и чадот кои останале од нив. За овие две […] • Разговори на Андре Парино со Андре Бретон: За надреализмот (3)

  …Блескав лик, во црна светлина, грофот од Лотреамон. Во очите на некои денешни поети, „Пеењата на Малдорор“ и „Песни“ блескаат со неспоредлив сјај; тие се израз на целосното откритие кое, се чини, ги надминува човечките можности. Сиот модерен живот, во она што е во него особено, тука е наеднаш сублимиран. Неговиот декор се лизга на […]