Articles Posted by the Author:

 • “REALIS”: Современа интерпретација на Декартова прва медитација – филм на Андреј Богатиноски

  Наградениот едноминутен филм во рамките на Филозофскиот Филмски Фестивал 2016 – „REALIS“ на Андреј Богатиноски, студент на Институтот за филозофија беше изработен како дел од работилницата за сценарио „Од идеја до премиера“ одржана во рамките на Придружната програма на Фестивалот заедно со м-р Ана Опачиќ од ЕСРА. Филмот претставува современа интерпретација на Декартовата прва медитација […]


 • За Пинк Флојд, за Рим, Шекспир и македонската независност (втор дел)

   „… Is there anybody out there? … “ Roger Waters – Pink Floyd – The Wall Шекспировиот Јулиј Цезар, за разлика од реално-историската драма, е гледан од една подруга перспектива. Оваа трагедија не се осврнува конкретно за историските факти и чинители при последните часови на Јулиј Цезар, и покрај очигледниот факт дека Шекспир бил одлично […]


 • НЕ САКАМ ДА ЕМИГРИРАМ: Разговори со Вацлав Хавел

  НЕ САКАМ ДА ЕМИГРИРАМ[1]  Господине Хавел, во 1979 г. бевте затворен поради своите ставови. Во 1979 г. бев осуден на четири и пол години затвор заедно со уште петмина пријатели. Бевме осудени поради нашата работа во ООНП (Одбор за одбрана на неправедно прогонуваните), кој што документираше и објавуваше разни случаи на полициска и правосудна неправда. […]


 • За Пинк Флојд, за Рим и македонската неизвесност (прв дел)

   „… we came in?“ Roger Waters – Pink Floyd – The Wall „…нашата таканаречена култура, во голема мера е виновна за нашата беда: би биле многу посреќни кога би можеле да се откажеме од неа и да им се вратиме на примитивните односи.“ Сигмунд Фројд – Неугодното во културата (Der ubenhagen im der kultur) Уште […] • Со „Големиот диктатор“ неофицијално отворен Филозофскиот филмски фестивал 2016

  Во среда (17.02) неофицијално беше отворено шестото издание на Филозофски Филмски Фестивал. Оваа година Фестивалот е поддржан од Град Скопје и, покрај Филозофски факултет – Скопје при УКИМ и Кинотека на Македонија (Cinematheque of Macedonia) – оваа година на ФФФ 2016 му се приклучи уште една партнерска институција: Универзитет за аудиовизуелни уметности ЕСРА. Учениците од […]


 • ДЕВЕТ МИСЛОВНИ ЕКСПЕРИМЕНТИ ОД КОИ ЌЕ ВИ СЕ ЗЕМЕ СОНОТ

  1. Дилема на затвореникот Ова е класичен проблем во теоријата на игрите во кој осомничените се соочуваат со доста тешка дилема – дали да го признае или не делото. Маката е во тоа што никој од нив не знае како ќе одлучи другиот. Еве ја оваа дилема според Stanford Encyclopedia of Philosophy „Трпе и Трајче […]


 • ЗА РЕФЕРИРАЊЕТО (4 – 5) – Питер Фредерик Стросон

  Една од главните намени поради кои го употребуваме јазикот е да се тврдат факти за нешта, настани и личности. За да ја исполниме оваа намена, ние мора да имаме начин да го спречиме појавувањето на прашањата „За кого (што) зборуваш?“ и „Што ми кажуваш за него (неа, тоа)?“. Спречувањето да се појави првото прашање е […]


 • „Бушидо“ кодексот: Осумте доблести на самурајот

  Кратка историја на самураите Зборот самурај првично значел „оној што служи“ и се однесувал на мажите од благородничките семејства назначени да ги чуваат членовите на императорскиот двор. Оваа службена етика се смета за корен на самурајското благородништво – и во општествена, и во духовна смисла. Со тек на време благородништвото се соочувало со проблеми со […]


 • Слободата како фетиш

  Нашево време на збор е најслободољубиво во споредба со сите други минати епохи. Никогаш порано немало толку пофалби и теоретски одбрани на слободата, законски уредби за вакви или онакви слободи… Слободата била апсолутна вредност, врховна вредност, единствена вредност (и навистина, кај нас има безброј сиромаси кои освен слободата да се кандидираат и да гласаат на […]