Articles Posted by the Author:

 • Тони Димитров: КРАФТВЕРК – последниот голем бенд

  Денес, во музичката индустрија е тешко да се биде нов, свеж, инвентивен. Во целата хиперпродукција и масовност на креативните индистрии, тука вклучувајќи ја и музиката, скоро е невозможно да се појави некој или нешто (група или артист) кој ќе ги помести темелите по својата свежина и инвентивност во пристапот, а тоа да не биде покренато […]


 • За дискурсот на политичкото повторување (втор дел)

  III. – ДЕЦА НА ПУСТЕЛИЈАТА На почетокот од Војна на Ѕвездите Епизода 7, во најавната шпица, стои: „…the sinister First Order has risen from the ashes of the Empire.. – … злокобниот Прв Ред се издигна од пепелта на Империјата…“. Веднаш по тоа, сцената се симнува на една пустинска планета, Џаку, која претставува најголем отпад […]


 • „Трета мајка“ – филмозофија во Прилеп со Ганзел и Јасна

  По трет пат оваа година, веќе како убава навика за соработка, дружба и проширување на погледите, сфаќањата и светогледот, „Акиндин“ и Филозофскиот Филмски Фестивал од Скопје уште еднаш, заеднички, пренесоа дел од енергијата и атмосферата на овогодинешното издание на ФФФ за прилепската публика. Овој пат на „дневен ред“ беше филмот The Wave од германскиот режисер […] • „Мразам индиферентни“ – 126 години од раѓањето на Антонио Грамши

  Мразам индиферентни. Верувам, како и Фридрих Хебел, дека „да се живее значи да се биде пристрасен”. Не можат да постојат само луѓе, туѓинци во еден град. Оној кој навистина живее мора да биде граѓанин, мора да биде пристрасен. Индиферентноста е безволност, паразитирање, кукавичлук, тоа не е живот. Затоа ги мразам индиферентните. Индиферентноста со својата мртва […]
 • Фредрик Џејмисон: Луѓето велат „ова е нов фашизам“, јас велам – сè уште не!

  Еден од највлијателните гласови на левицата, Фредрик Џејмисон, во интервју кое со него го направи Филип Балуновиќ за criticatac.ro, изложува некои свои размисли и ставови за современата политичка теорија, нејзините дискурси и нејзините погрешни претстави, можните решенија за лево ориентираните политики и нивните денешни ограничувања, за важноста на движењето „Окупирај“, за Берни Сандерс, за можните […]


 • Втора дружба: Филмософија со ФФФ и „Акиндин“ во Прилеп

  Минатиот петок, во рамки на филмософскиот караван на Филозофскиот филмски фестивал, по втор пат во Прилеп, заедно со екиапата од нашиот сајт, со логистичка поддршка од непроценливо значење од страна на Градска библиотека „Борка Талески“ – Прилеп (огромна благодарност до нив за отстапениот простор), беше организирано „Филмософско дружење со ФФФ и Акиндин“. Проекцијата на филмот […]