Хајдегер рецитира

05.02.hajdeger

Химната Der Ister (латинското име за реката Дунав) од поетот Фридрих Хелдерлин, во интерпретација на Мартин Хајдегер.

Според името на оваа песна е именувано и предавањето кое Мартин Хајдегер го одржал Универзитетот во Фрајбург, 1942 година, со целосен наслов Хелдерлиновата химна Истер. Предавањето за прв пат е објавено во 1984 година, како 53-то поглавје во Gesamtausgabe од Хајдегер.

Исечокот од видеото е дел од филозофскиот документарен филм The Ister, инспириран од предавањето на Хајдегер, во режија на Дејвид Барисон и Даниел Рос.

768 total views, 1 views today